• Home
  • keyboard_arrow_right Podcast.HR blog
  • keyboard_arrow_right Mikrofoni i snimanje zvuka #1: Solo podcast i podcast s jednim gostom

Podcast.HR blog

Mikrofoni i snimanje zvuka #1: Solo podcast i podcast s jednim gostom

ivoras 10/03/2020 159


Background
share close

Odlučili ste se snimati podcast i prvi sljedeći korak je – kako točno snimiti vas i/ili vaše goste? Postoji izuzetno veliki broj opcija za snimanje, i teško je bez prethodnog iskustva odabrati najbolju. Dodatna komplikacija je što jedna oprema ili vrsta opreme može biti vrhunski izbor za određenu situaciju, a potpuno pogrešan izbor za neku drugu situaciju. A sve to još dodatno kompliciraju izbor i oprema prostorije za snimanje, što će biti tema nekog drugog članka.

U ovom članku ćemo proći kroz izbor mikrofona i načine snimanja za najčešće slučajeve kod snimanja podcasta.

Slučaj 1: Solo podcast

Ovo je najjednostavniji slučaj i najlakši za produkciju. Radi se o jednoj osobi koja sjedi i govori u svoj mikrofon, možda priča neku priču, komentira neka događanja, ili drži predavanje o nekoj temi. Za ovaj slučaj je dovoljno imati mirni kutak u nekoj prostoriji, laptop, i mikrofon koji je “dovoljne” kvalitete.

U ovoj kategoriji, barem za početak, možemo govoriti o dvije vrste mikrofona: jeftini analogni mikrofoni koji se uključuju u laptop ili računalo putem konektora koji je sličan onima za slušalice:

Image result for 3.5 mm trs connector
3.5 mm konektor vrste “TRS”

Ovo su obično najjeftiniji mikrofoni i mogu se naći za ispod 50 kn. Za eksperimentiranje su dovoljno dobri no definitivno vrijedi “koliko para toliko muzike” i gotovo sigurno vam neće biti dovoljno dobri dugoročno. S jedne strane, ako niste sigurni oko podcasta, možete početi s ovakvim mikrofonom, ali s druge strane, ako vam snimka nije dobre kvalitete, niti vi niti slušatelji nećete biti zadovoljni s onim što ste radili i možda ćete zbog toga prerano odustati.

Ista tehnologija mikrofona se nalazi u gotovo svim slušalicama koje imaju ugrađene mikrofone, ovog tipa:

Slušalice TRUST Primo Chat, crne
Generičke slušalice s mikrofonom – obično loše kvalitete

U tom slučaju, osim lošeg mikrofona imate i loše slušalice, pa definitivno nije nešto što vrijedi koristiti ako imate izbora. Eventualno ako baš nemate budžeta, ova kombinacija je bolja od prethodno spomenutog stolnog mikrofona jer je ovdje mikrofon na više-manje stalnoj udaljenosti od usta, što poboljšava kvalitetu.

Postoje i nešto kvalitetniji mikrofoni koji se spajaju na 3.5-mm audio ulaz, koji primaju eksterno napajanje (kasnije ćemo opisati zašto je to bitno), na primjer kineski klonovi mikrofona BM-800, koji su puno bolji od gore opisanih, i koji znaju koštati oko 120 kn, no moraju se naručiti izvana.

Definitivno najbolji izbor u ovoj kategoriji s obzirom na kvalitetu zvuka i fleksibilnost su USB mikrofoni, pogotovo oni tvrtke Blue. Njihov mikrofon Blue Yeti je zlatni standard za snimanje podcasta već niz godina:

“Blue Yeti” – najpopularniji mikrofon na svijetu za snimanje podcasta

Blue Yeti se također mora nabaviti izvana. Kod nas je dostupan u web trgovini muziker.hr, no unatoč nazivu to nije lokalna trgovina nego samo web-shop koji dostavlja iz zemalja EU. Košta poprilično više od do sada spomenutih, preko 1100 kn, na što treba dodati poštarinu, no definitivno vrijedi te investicije.

Vrlo je pogodno i preporučeno nabaviti USB mikrofon za snimanje podcasta iz razloga što sadrži svu elektroniku unutar kućišta, nema analognih kablova koji se spajaju na računalo ili drugu opremu, što smanjuje vjerojatnost pojave šuma u snimci. Blue Yeti nije jedini takav mikrofon – od iste tvrtke se može naručiti i slabija verzija istog mikrofona, a postoji i čitav niz drugih proizvoda drugih proizvođača.

Prednost Blue Yetia (i još nekoliko sličnih) je što nudi izbor na koju stranu će biti osjetljiv: samo na jednu stranu, na dvije suprotne strane, ili na sve strane. Ovo je izuzetno bitno kada se snima više osoba.

Slučaj 2: Voditelj i gost

Ovdje započinjemo s mikrofonima koji su slični Blue Yetiu, kao minimum za kvalitetnu snimku, no za one koji žele eksperimentirati sa jeftinijim opcijama, spomenuti ćemo da postoje “splitteri” koji omogućuju spajanje dva analogna mikrofona sa 3.5mm konektorima na isti ulaz na laptopu (ili snimaču), koji izgledaju otprilike ovako:

“Splitter” kabel za 3.5mm slušalice ili mikrofone

Ako se radi o jednostavnim slušalicama ili mikrofonima, kablovi i konektori su im identični – isti kablovi i konektori se koriste i za slušalice i za mikrofone. Bitno je u ovom slučaju da svi konektori izgledaju točno kao gore: da imaju samo jedan “prsten” na konektoru. To je takozvani TRS konektor: tip-ring-sleeve. Neki mobiteli koji imaju istu utičnicu za audio ulaz i izlaz zahtjevaju da se koriste TRRS konektori (sa dva “prstena”: tip-ring-ring-sleeve) za mikrofone i neće raditi sa mikrofonima koji imaju TRS konektor.

No, u velikoj većini slučajeva je bolje imati mikrofon nalik Blue Yetiju, sa izborom usmjerenosti osjetljivosti (na engleskom je to “polar patterns”). Pri izboru osjetljivosti, najčešće opcije su:

  • Cardioid: znači da je mikrofon osjetljiv na jednoj strani – to je gotovo uvijek “prednja” strana mikrofona (prema logotipu, tipkama i sl.), no uvijek je dobro testirati. Ako slučajno govorite u stranu na koji mikrofon nije osjetljiv, snimak će biti tih i loš.
  • Bi-directional: mikrofon je osjetljiv na dvije strane, to su najčešće prednja i stražnja strana, što je idealno za dva sugovornika koji sjede za suprotnim stranama istog stola.
  • Omni-directional: mikrofon je osjetljiv na sve strane – što je super za snimanje više gostiju ili cijele prostorije, no isto tako znači da će mikrofon bolje snimiti šumove i zvukove iz prostorije koje možda ne želimo imati na snimci.

U svakom slučaju, nikada ne znači da mikrofon neće pokupiti zvuk koji dolazi sa strane na koju nije osjetljiv, nego da će sa te strane zvuk biti tiši i najčešće vrlo loš.

Snimanje više gostiju s istim mikrofonom radi fantastično ako su gosti blizu mikrofona (svaki gost ima oko pola metra-metar do mikrofona – što manje to bolje) i daleko od svih zidova. U suprotnom, mikrofon će pokupiti odjeke zvuka sa zidova. Iako te odjeke najčešće ne primjetimo našim vlastitim ušima dok smo u prostoriji, odjeci postaju vrlo primjetni na snimci. Drugi izvor odjeka je stol na kojem je mikrofon – najbolje ga je prekriti debelom dekom ili tepihom.

Pri snimanju treba eksperimentirati – postaviti mikrofone (odnosno stol za podcast) na razna mjesta u sobi, snimiti se sa normalnom glasnoćom glasa, i onda pustiti tu snimku na kvalitetnim slušalicama – i to ponavljati dok se ne nađe mjesto u prostoriji gdje ima najmanje odjeka i najmanje šuma.

Sljedeći koraci su odabir uređaja za snimanje i namještanje glasnoće zvuka, što ćemo obraditi u sljedećim nastavcima ove serije.

Svaka od ovih tema je dovoljno opširna za po nekoliko članaka, te će najvjerojatnije izlaziti u nastavcima. Slušajte nas i dalje, čitajte nas, i kad se odlučite na pokretanje svog podcasta, kontaktirajte nas!

Sretno podcastanje!

Na platformi Podcast.HR osim što možete čitati tutoriale kao što je ovaj i poslušati raznovrsne podcaste na jednom mjestu, možete i objaviti svoj podcast! Pogledajte našu ponudu.

Tagged as: , , .

Rate it
Previous post
Post comments (0)

Leave a reply