• Home
  • keyboard_arrow_right Podcast.HR blog
  • keyboard_arrow_right Mikrofoni i snimanje zvuka #2: USB vs analogni mikrofoni

Podcast.HR blog

Mikrofoni i snimanje zvuka #2: USB vs analogni mikrofoni

ivoras 15/03/2020 58


Background
share close

U prethodnom članku smo preporučili USB mikrofone za snimanje do dvije osobe u podcastu, a u ovom ćemo malo detaljnije objasniti zašto. Glavni razlog je jednostavnost u slučaju snimanja na laptopu: USB mikrofoni se vrlo lako koriste na svakom imalo modernijem laptopu, i imaju ujednačenu kvalitetu zvuka bez obzira kakav je laptop. Takvi mikrofoni imaju u sebi elektroniku koja zvučni signal pretvara u digitalni signal i ne ovise o kvaliteti laptopa. Ovo je vrlo bitno jer laptopi, osobito jeftiniji, najčešće imaju jako lošu elektroniku koja pretvara analogni signal u digitalni, te se čuje jači šum, ili je kvaliteta snimke jednostavno loša. Obično laptopi imaju jači šum ako su spojeni na struju.

Moderni USB mikrofoni namijenjeni podcastanju imaju i dodatne, vrlo korisne opcije: često nude mogućnost izbora usmjerenosti, pa tako mogu biti osjetljivi samo sa jedne strane, ili sa dvije strane, ili sa svih strana, čime se mogu prilagoditi broju osoba i rasporedu osoba u prostoru.

Blue Yeti mikrofon – zlatni standard za podcast

Na slici gore je izabrana “cardioid” usmjerenost, odnosno usmjerenost na prednju stranu mikrofona (“prednja” strana je tamo gdje je logotip). Kao što smo spomenuli u prethodnom članku, to ne znači da mikrofon neće uopće snimati zvuk s drugih strana, nego samo da će biti manje osjetljiv na tim stranama.

Sa analognim mikrofonima, mora postojati vanjski uređaj koji analogni, snimljeni signal, digitalizira. To mogu biti obični laptopi i mobiteli, ali opet, kvaliteta je često loša ako se snima na taj način. Obično se nabavljaju uređaji koji se na engleskom zovu “audio interface” a kod nas iz nekih povijesnih razloga “zvučne kartice.”

Pri izboru analognih mikrofona, treba paziti i na točni konektor kojim se oni spajaju na uređaj, te na kvalitetu kablova – za razliku od USB kablova, analogni kablovi su vrlo osjetljivi na smetnje i loše konektore – razlog više za njihovo izbjegavanje.

Iako su USB mikrofoni najjednostavniji i najbolji izbor za snimanje jedne ili dvije osobe, ipak imaju jedan veliki problem: gotovo je nemoguće spojiti i koristiti više USB mikrofona istovremeno. Nije posve nemoguće i postoje neki “hackovi“, no nije jednostavno. U tom slučaju jednostavnije je kupiti profesionalne mikrofone i audio interface koji će biti i mikseta. O tim temama će biti riječi u budućim nastavcima ove serije.

Na platformi Podcast.HR osim što možete čitati tutoriale kao što je ovaj i poslušati raznovrsne podcaste na jednom mjestu, možete i objaviti svoj podcast! Pogledajte našu ponudu.

Tagged as: , , , .

Rate it
Previous post
Post comments (0)

Leave a reply