• Home
  • keyboard_arrow_right Podcast.HR blog
  • keyboard_arrow_right Obrada zvuka za podcast #1: Snimanje, šum i MP3

Podcast.HR blog

Obrada zvuka za podcast #1: Snimanje, šum i MP3

ivoras 03/04/2020 135 5


Background
share close

Imate mikrofone, imate gosta, imate o čemu pričati i trebate početi snimati. Većina podcastera će snimati na laptopu ili sličnom računalu, te je potrebno imati odgovarajući softver. Standardni softver za ovu namjenu je besplatni Audacity, Radi se o programu koji omogućuje snimanje i obradu zvuka na jednostavan način – a pomaže i to što je besplatan.

Prije početka snimanja, provjerite (u Edit->Preferences->Quality) da su parametri za snimanje “Default Sampling Rate” 44100, i “Default sample Format” 16-bit, kao na slici:

Postavke Audacitya za snimanje

Kliknite OK i za svaki slučaj izađite iz Audacitya i ponovno ga pokrenite.

Snimanje će početi klikom na button sa crvenim krugom:


Crveni krug je za početak snimanja

Prije nego počnete sa sadržajem podcasta, namjestite glasnoću mikrofona (najbolje kontrolu “gain” na mikrofonu ili drugoj opremi) tako da prilikom snimanja, dok pričate normalnim glasom, jačina signala koja je prikazana na gornjoj desnoj strani prozora bude taman između zelenog i žutog dijela:

Idealna glasnoća za snimanje dok se priča normalnim glasom

Snimanje će završiti klikom na crni kvadrat.

Sljedeći korak je spremanje snimljenog sadržaja. Možete koristiti File->Save Project, ali to će zauzeti puno mjesta na disku. Umjesto toga, bolje rješenje je ići na File->Export->Export Audio i kao format odabrati FLAC, na dnu prozora:

Formati zapisa FLAC i WAV su jednako dobri s obzirom na kvalitetu zvuka, a FLAC zauzima otprilike duplo manje mjesta.

Snimka bi s obzirom na glasnoću u ovom koraku idealno izgledala otprilike ovako:

Uklanjanje šuma

Bez obzira koliko kvalitetnu opremu imali, u snimci će uvijek biti šuma. Dok neki ostavljaju šum u snimci kao stilski izbor, većina će htjeti taj šum ukloniti.

U Audacityu se šum uklanja u dva koraka. Prvi korak je napraviti “zoom-in”, povećati dio audio snimke gdje je tišina usred razgovora, i označiti tu tišinu. Drugim riječima, potrebno je označiti dio snimke gdje se čuje samo šum.

Potrebno je označiti samo šum

Zatim se u meniju Effect odabere “Noise Reduction” i klikne na “Get Noise Profile”:

Prvi korak kod uklanjanja šuma: uzimanje profila šuma iz snimke

Nakon toga ide drugi korak: označi se cijela snimka, bilo iz menija Select->All ili tipkama Ctrl-A, te se ponovno odabere iz menija Effect->Noise Reduction. Ovaj put se namjeste parametri (ili ostave oni koji su kao default jer su dovoljno dobri) i klikne OK. Nakon što Audacity završi, iz snimke će biti izbačen šum.

Snimanje MP3-a

Dok se “sirova” snimka uvijek čuva u formatu FLAC ili WAV, za objavu je praktički obavezno snimiti sadržaj u formatu MP3. Ovaj format ima veliki broj parametara, no u većini slučajeva kod snimanja podcasta će snimka biti odlične kvalitete ako odaberete parametre kao na slici. Klikom na File->Export->Export as MP3 se dođe do ovog prozora:

Parametri snimanja MP3-a za podcast

I to je to… osnovna obrada zvuka i snimanje MP3-a za objavu na podcast platformama – čestitamo, došli ste do svoje prve snimke za objavu!

Postoji još oveći broj drugih koraka i postupaka pri obradi zvuka – možda najvažniji je glasnoća zvuka – no o tome ćemo u drugim nastavcima.

Na platformi Podcast.HR osim što možete čitati tutoriale kao što je ovaj i poslušati raznovrsne podcaste na jednom mjestu, možete i objaviti svoj podcast! Pogledajte našu ponudu.

Tagged as: , , , , .

Rate it
Previous post
Post comments (0)

Leave a reply