Podcast.HR - sve što želite znati o podcastima

Kako do prve epizode


Smislili ste temu, imate otprilike ideju kako sadržaj treba izgledati, i sada treba proći kroz detalje kako producirati, od snimanja do završne obrade, vašu prvu epizodu (i nadamo se i sve ostale). Za početak bi trebali imati približnu ideju o čemu će biti govora u epizodi – naravno da će se tijekom vremena koncept mijenjati i prilagođavati kako se i vi i publika mijenjate, no s nečim treba početi. Ako je vaš podcast baziran na intervjuima s gostima, dobro je sastaviti popis tema o kojima ćete razgovarati s gostom. Ako je baziran na tome da sami pričate o nekoj temi, korisno bi bilo imati redoslijed kojim ćete pričati a da to ima glavu i rep.

A onda kreće snimanje…

U ovoj seriji članaka ćemo pričati o tome kako doći do finalnog rezultata: snimljene, obrađene epizode koja je spremna za objavu i koja će imati sve elemente koji se očekuju od modernog podcasta.

Teme o kojima ćemo pričati su:

  • Snimanje i tehnika snimanja: kako odabrati mikrofon? Da li su bolji kondenzatorski ili dinamički mikrofoni? Koja još oprema je potrebna za snimanje? Kakva treba biti glasnoća snimljenog audia?
  • Obrada zvuka: kako ukloniti šum iz snimke? Da li i kako mijenjati glasnoću snimke? Kako se djelomično mogu popraviti neke greške i propusti koji se događaju pri snimanju? S kojim softverom? Zašto je bitno slušati na kvalitetne slušalice?
  • Oprema epizode: kako osmisliti i stvoriti jingle na početku i kraju epizode? Koje voice-over umjetnike odabrati za jingle? Odakle se mogu dobaviti besplatni zvučni i glazbeni elementi za jingle i / ili za samu epizodu?
  • Finalna obrada: kako snimiti epizodu kao MP3? S kojim parametrima? Zašto se tek na kraju koristi MP3 zapis a ne tijekom obrade epizode? Kakav je odnos veličine datoteke i kvalitete zapisa?
  • Upload epizode na hosting: kakve vrste hostinga postoje? Koje su prednosti i mane raznih hostinga? Što je RSS, zašto se koristi, i koji su najčešći problemi? Kako objavljivati epizode na platformi Podcast.HR?
  • Kako proširiti podcast: kako ga registrirati na razne platforme, i zašto? Kako doći do publike? Kako doći do drugih podcastera? Kako ga monetizirati?

Iako možda izgleda opširno i puno posla, zapravo se većina truda oko pokretanja nalazi na početku: potrebno je uložiti u nabavku opreme i naučiti nekoliko važnih koraka za snimanje i objavu epizoda.

Svaka od ovih tema je dovoljno opširna za po nekoliko članaka, te će najvjerojatnije izlaziti u nastavcima. Slušajte nas i dalje, čitajte nas, i kad se odlučite na pokretanje svog podcasta, kontaktirajte nas!

Sretno podcastanje!

Date: April 15th at 6:28pm

NEXT