Podcast.HR - sve što želite znati o podcastima

Mikrofoni i snimanje zvuka #2: USB vs analogni mikrofoni


U prethodnom članku smo preporučili USB mikrofone za snimanje do dvije osobe u podcastu, a u ovom ćemo malo detaljnije objasniti zašto. Glavni razlog je jednostavnost u slučaju snimanja na laptopu: USB mikrofoni se vrlo lako koriste na svakom imalo modernijem laptopu, i imaju ujednačenu kvalitetu zvuka bez obzira kakav je laptop. Takvi mikrofoni imaju u sebi elektroniku koja zvučni signal pretvara u digitalni signal i ne ovise o kvaliteti laptopa. Ovo je vrlo bitno jer laptopi, osobito jeftiniji, najčešće imaju jako lošu elektroniku koja pretvara analogni signal u digitalni, te se čuje jači šum, ili je kvaliteta snimke jednostavno loša. Obično laptopi imaju jači šum ako su spojeni na struju.

Moderni USB mikrofoni namijenjeni podcastanju imaju i dodatne, vrlo korisne opcije: često nude mogućnost izbora usmjerenosti, pa tako mogu biti osjetljivi samo sa jedne strane, ili sa dvije strane, ili sa svih strana, čime se mogu prilagoditi broju osoba i rasporedu osoba u prostoru.

blueyeti Blue Yeti mikrofon – zlatni standard za podcast

Na slici gore je odabrana “cardioid” usmjerenost, odnosno usmjerenost na prednju stranu mikrofona (“prednja” strana je tamo gdje je logotip). Kao što smo spomenuli u prethodnom članku, to ne znači da mikrofon neće uopće snimati zvuk s drugih strana, nego samo da će biti manje osjetljiv na tim stranama.

Sa analognim mikrofonima (koji se ne spajaju na USB nego imaju konektor nalik onom za slušalice), mora postojati vanjski uređaj koji analogni signal digitalizira. To mogu biti obični laptopi i mobiteli, ali opet, kvaliteta je često loša ako se snima na taj način. Obično se nabavljaju uređaji koji se na engleskom zovu “audio interface” a kod nas iz nekih povijesnih razloga “zvučne kartice.”

Pri izboru analognih mikrofona, treba paziti i na točni konektor kojim se oni spajaju na uređaj, te na kvalitetu kablova – za razliku od USB kablova, analogni kablovi su vrlo osjetljivi na smetnje i loše konektore – razlog više za njihovo izbjegavanje.

Iako su USB mikrofoni najjednostavniji i najbolji izbor za snimanje jedne ili dvije osobe, ipak imaju jedan veliki problem: gotovo je nemoguće spojiti i koristiti više USB mikrofona istovremeno. Nije posve nemoguće i postoje neki “hackovi“, no nije jednostavno. U tom slučaju jednostavnije je kupiti profesionalne mikrofone i audio interface koji će biti i mikseta. O tim temama će biti riječi u budućim nastavcima ove serije.

Treća opcija su zasebni snimači kao što je Zoom H1N, koji imaju ugrađene mikrofone, snimaju na internu memoriju ili SD karticu, i rade na baterije. Većina njih može snimati i s vanjskih mikrofona preko analognog ulaza, te su zbog toga dosta svestrano rješenje. Napredniji uređaji imaju i veći broj istovremeno korištenih ulaza.

zoomh1n Zoom H1n - jedan od najpopularnijih ručnih snimača

Date: June 27th at 11:52am

PREVIOUS