Podcast.HR - sve što želite znati o podcastima

Mikrofoni i snimanje zvuka #1: Solo podcast i podcast s jednim gostom


Odlučili ste se snimati podcast i prvi sljedeći korak je – kako točno snimiti vas i/ili vaše goste? Postoji izuzetno veliki broj opcija za snimanje, i teško je bez prethodnog iskustva odabrati najbolju. Dodatna komplikacija je što jedna oprema ili vrsta opreme može biti vrhunski izbor za određenu situaciju, a potpuno pogrešan izbor za neku drugu situaciju. A sve to još dodatno kompliciraju izbor i oprema prostorije za snimanje, što će biti tema nekog drugog članka.

U ovom članku ćemo proći kroz izbor mikrofona i načine snimanja za najčešće slučajeve kod snimanja podcasta.

Slučaj 1: Solo podcast

Ovo je najjednostavniji slučaj i najlakši za produkciju. Radi se o jednoj osobi koja sjedi i govori u svoj mikrofon, možda priča neku priču, komentira neka događanja, ili drži predavanje o nekoj temi. Za ovaj slučaj je dovoljno imati mirni kutak u nekoj prostoriji, laptop, i mikrofon koji je “dovoljne” kvalitete. Čak i mobitel s dobrom aplikacijom za snimanje kao Anchor će poslužiti za prvu ruku.

U ovoj kategoriji, barem za početak, možemo govoriti o dvije vrste mikrofona: prva je jeftini analogni mikrofoni koji se uključuju u laptop (ili računalo) putem konektora koji je sličan onima za slušalice:

No takav mikrofon neće imati bolju kvalitetu zvuka od ugrađenog mikrofona u laptopu ili mobitelu. Sljedeći korak koji poboljšava kvalitetu zvuka je uzeti mikrofon koji se zakači na odjeću, ovog tipa:

To će znatno poboljšati kvalitetu zvuka i rekao bih da je minimum na koji se treba ići ako kvaliteta ugrađenog mikrofona u laptopu ili mobitelu nije dovoljna.

Ovo su obično najjeftiniji mikrofoni i mogu se naći za ispod 50 kn. Za eksperimentiranje su dovoljno dobri no definitivno vrijedi “koliko para toliko muzike” i gotovo sigurno vam neće biti dovoljno dobri dugoročno. S jedne strane, ako niste sigurni oko podcasta, možete početi s ovakvim mikrofonom, ali s druge strane, ako vam snimka nije dobre kvalitete, niti vi niti slušatelji nećete biti zadovoljni s onim što ste radili i možda ćete zbog toga prerano odustati.

Ista tehnologija mikrofona se nalazi u gotovo svim slušalicama koje imaju ugrađene mikrofone, ovog tipa:

U tom slučaju, osim lošeg mikrofona imate i loše slušalice, pa definitivno nije nešto što vrijedi koristiti ako imate izbora. Eventualno ako baš nemate budžeta, ova kombinacija je bolja od prethodno spomenutog stolnog mikrofona jer je ovdje mikrofon na više-manje stalnoj udaljenosti od usta, što poboljšava kvalitetu.

Postoje i nešto kvalitetniji mikrofoni koji se spajaju na 3.5-mm audio ulaz, koji primaju eksterno napajanje (kasnije ćemo opisati zašto je to bitno), na primjer kineski klonovi mikrofona BM-800, koji su puno bolji od gore opisanih, i koji znaju koštati oko 120 kn (ili do 200 kn sa stalkom), no moraju se naručiti iz kine (AliExpress):

No, sve ovo prethodno opisano su jeftine varijante, dobre za početak ali ne za nešto što liči na profesionalnu produkciju.

Best buy, odnosno definitivno najbolji izbor u ovoj kategoriji s obzirom na kvalitetu zvuka i fleksibilnost su USB mikrofoni, pogotovo oni tvrtke Blue. Njihov mikrofon Blue Yeti je "zlatni standard" za snimanje podcasta već niz godina:

Manja varijanta, "Yeti Nano" je dovoljna za solo podcast. Veća varijanta, koja ima mogućnost podešavanja osjetljivosti s jedne i druge strane na 180 stupnjeva, je odlična za snimanje s gostom.

Ovi mikrofoni su povremeno dostupni kod nas, često budu na shopu muziker.hr, no u pravilu ih se mora naučiti s Amazona ili drugih sličniih globalnih trgovina.

Isključivo za solo podcast, dolaze u obzir i jeftinije varijante kao ova:

No, koliko para, toliko muzike. Jako puno autora na YouTubeu preferira boju zvuka baš od Blue Yeti mikrofona. U svakom slučaju, preporučena vrsta mikrofona je kondenzatorski ("condenser") jer daju topliju snimku ljudskog glasa. Odgovor na pitanje da li vam treba spužvica na mikrofonu je da, što veća to bolja. Pazite na veličinu, ovisno o mikrofonu!

Za solo podcast je JAKO preporučljivo staviti i zvučnu izolaciju koja će spriječiti jeku:

Možete se poslužiti raznim priručnim načinima smanjenje jeke u prostoriji (čak i ako ju ne čujete dok ste uživo u prostoriji, čuti ćete je na snimci!).

Slučaj 2: Voditelj i gost

Ovdje započinjemo s mikrofonima koji su slični Blue Yetiu, kao minimum za kvalitetnu snimku, no za one koji žele eksperimentirati sa jeftinijim opcijama, spomenuti ćemo da postoje “splitteri” koji omogućuju spajanje dva analogna mikrofona sa 3.5mm konektorima na isti ulaz na laptopu (ili snimaču), koji izgledaju otprilike ovako:

Ako se radi o jednostavnim slušalicama ili mikrofonima, kablovi i konektori su im identični – isti kablovi i konektori se koriste i za slušalice i za mikrofone. Bitno je u ovom slučaju da svi konektori izgledaju točno kao gore: da imaju samo jedan “prsten” na konektoru. To je takozvani TRS konektor: tip-ring-sleeve. Mobiteli i laptopi koji imaju istu (samo jednu) utičnicu za audio ulaz i izlaz zahtjevaju da se koriste TRRS konektori (sa dva “prstena”: tip-ring-ring-sleeve) za mikrofone i neće raditi sa mikrofonima koji imaju TRS konektor (ni obrnuto).

Ipak, u velikoj većini slučajeva je bolje imati mikrofon nalik Blue Yetiju, sa mogućnosti izbora usmjerenosti osjetljivosti (na engleskom je to “polar patterns”). Pri izboru osjetljivosti, najčešće opcije su:

  • Cardioid: znači da je mikrofon osjetljiv na jednoj strani – to je gotovo uvijek “prednja” strana mikrofona (prema logotipu, tipkama i sl.), no uvijek je dobro testirati. Ako slučajno govorite u stranu na koji mikrofon nije osjetljiv, snimak će biti tih i loš.
  • Bi-directional: mikrofon je osjetljiv na dvije strane, to su najčešće prednja i stražnja strana, što je idealno za dva sugovornika koji sjede za suprotnim stranama istog stola.
  • Omni-directional: mikrofon je osjetljiv na sve strane – što je super za snimanje više gostiju ili cijele prostorije, no isto tako znači da će mikrofon bolje snimiti šumove i zvukove iz prostorije koje možda ne želimo imati na snimci.

U svakom slučaju, mikrofon će uvijek pokupiti i zvukove koji dolaze sa strane, to je neizbježno, a gore opisani izbori osjetljivosti samo odabiru koje strane mikrofona će biti najosjetljivije. Ako slučajno snimite sadržaj sa krive strane mikrofona, zvuk biti tiši i najčešće vrlo loš. Također je normalno da mikrofon pokupi šumove u prostoriji - čak i one koje ne primjetite jer ste se na njih navikli. U budućem tekstu će biti govora o tome kako maknuti šumove iz zvučnog zapisa.

Snimanje više gostiju s istim mikrofonom radi fantastično ako su gosti blizu mikrofona (svaki gost ima oko pola metra-metar do mikrofona – što manje to bolje) i daleko od svih zidova. U suprotnom, mikrofon će pokupiti odjeke zvuka sa zidova. Iako te odjeke najčešće ne primjetimo našim vlastitim ušima dok smo u prostoriji, odjeci postaju vrlo primjetni na snimci. Drugi izvor odjeka je stol na kojem je mikrofon – najbolje ga je prekriti debelom dekom ili tepihom. Za razliku od šumova, odjeci se ne mogu maknuti iz snimke a da kvaliteta snimke bude dovoljno dobra.

Snimanje 2 osobe (voditelj i gost) je baš na rubu gdje nema boljih opcija mikrofona za preporučiti. Yeti ili sličan mikrofon koji ima dvostranu (ali ne omni) osjetljivost je tu i dalje najekonomičniji izbor. U budućim člancima će biti riječi o opremi koja podržava više sudionika, no sve takve kobinacije su skuplje od navedenih.

Eventualno jedna opcija o kojoj nije do sada bilo riječi je snimanje s posebnim uređajem / snimačem. Ta opcija nema puno smisla samo za jednu osobu, no vrijedi probati sa dvije, na primjer sa uređajem Zoom h1n, koji je posebno napravljen baš za intervjuiranje:

Glavna stvar na koju treba paziti s takvim uređajem je da se nekako učvrsti na podlogu ili stavi uspravno na stol a ne drži u ruci (iako izgleda kao da se treba držati u ruci) jer trenje ruke o plastiku proizvodi šumove.

Pri snimanju treba eksperimentirati – postaviti mikrofone (odnosno stol za podcast) na razna mjesta u sobi, snimiti se sa normalnom glasnoćom glasa, i onda pustiti tu snimku na kvalitetnim slušalicama – i to ponavljati dok se ne nađe mjesto u prostoriji gdje ima najmanje odjeka i najmanje šuma.

Ako vas zanimaju detalji i iskustva, pogledajte i ovu snimku radionice o snimanju podcasta:

Svaka od ovih tema je dovoljno opširna za po nekoliko članaka, te će najvjerojatnije izlaziti u nastavcima. Slušajte nas i dalje, čitajte nas, i kad se odlučite na pokretanje svog podcasta, kontaktirajte nas!

Sretno podcastanje!

Date: April 15th at 10:56pm

PREVIOUS NEXT